תעשיית המזון משווקת אינספור מוצרים כבריאים ודיאטטיים. למה לרבים מהמזונות שאתם מכניסים לגוף יש רק דימוי דיאטטי ומאילו כדאי להיזהר?

אם זה נראה כמו ברווז, מגעגע כמו ברווז והולך כמו ברווז, זה ברווז? לא בהכרח.

איך תדעו להבחין בין מוצר המשווק כבריא ודיאטטי, כלומר, מומלץ (בעיקר לתעשיית המזון ורשתות השיווק) לבין מוצר שהוא אכן כך?

הרי בסופו של יום, אתם הם אלה שמחליטים מה לקנות ולאכול. לכל אחד ואחת מאיתנו הזכות להחליט אם להיות אחראי על בריאותו. והתזונה היא הבסיס.

הנה מזונות שונים, שאנו טועים לחשוב אותם כבריאים ומועילים לבריאות ושמירה על המשקל.

 

קרקרים

משווקים כבריאים ביותר: עשירים בסיבים תזונתיים, ועשויים משיפון או חיטה מלאה. גם כאן, שימו לב לאחוזי השומן הגבוהים. אמצעי נוסף לבדיקת המוצר הוא רשימת הרכיבים. הרכיב הראשון ברשימה יהיה בכמות הגדולה ביותר, ושאר המוצרים ברשימה בסדר יורד. שימו לב היכן ממוקם השומן ברשימה והאם הוא שומן צמחי מוקשה.

צירוף שלושת המילים הללו – שומן צמחי מוקשה – מעיד על שומן טראנס המהווה את סוג השומן המסוכן ביותר לבריאות כלי הדם והלב.

סלט בבית קפה או מסעדה

את יושבת בבית קפה ומחליטה להזמין משהו קליל, שלא יפגע בדיאטה. את מחליטה שמתחשק לך סלט קיסר וחברתך מזמינה סלט בריאות.

הארוחה "הקלילה הזו תסתכם לרוב במינימום 500 קק"ל, וזאת מבלי שלקחנו בחשבון את הלחם עם החמאה. הסלטים מוגשים לנו עם תוספות שונות כגון גבינות שמנות, אגוזים, קרוטונים, גרעינים שונים ומעל כל זה הרוטב המפתה. לרוב הרטבים מוסיפים סוכר, מעבר לתכולת השומן הגבוהה. חשוב לדעת, למי ששומרת על הגזרה. כריך קטן מלחם מלא יהיה זול קלורית בהרבה.

דגי מים מתוקים

לדוגמא: פורל, נסיכת הנילוס ודניס. אותה סיטואציה, רק הפעם את יושבת עם בן זוגך במסעדה. את מזמינה מנה "קלילה" – דניס על הגריל, ובן זוגך מזמין סטייק פילה.
ובכן, חשוב שתדעי שאת הזמנת מנה המכילה כמות שומן גבוהה בהרבה מהמומלץ (בשר, עוף ודג נחשבים דלי שומן כאשר הם מכילים עד 5% שומן) ולעומת זאת בן זוגך הזמין מנה דלה בשומן ומכאן גם דלה בכולסטרול.

סושי

כאן מגיע לכן וידוי. אני מאוד אוהבת סושי ועדיין מתקשה לעכל את רוע הגזירה. רול סושי יתדלק את גופכן בכ- 300 קק"ל לפחות, למרות מראה גופו הצנום והבלתי משביע בעליל. מי תסתפק ברול סושי אחד? בוודאי לא אני.

קפה הפוך

טוב, עוד וידוי. מכורה לקפה הפוך בכל בוקר. אחד קטן, לא יותר. מדוע? הבעיה כאן היא לא אחוזי השומן בחלב, אלא סוכר החלב, הלקטוז. כוס קטנה של הפוך ותזכו ל 100 קק"ל וקפיצה של סוכר בדמכם (גם אם לא המתקתן את הקפה). עלייה מהירה של סוכר בדם תגרום לעלייה מהירה של אינסולין ומכאן תהיה התכווננות של הגוף לאגירת שומן, שתמשך כשעה, עד שרמת האינסולין יורדת (וזה בהנחה שלא הזמנתן מאפה עם הקפה ).

פריכיות אורז מיני בתוספת דבש

פריכיות אורז מקושרות לנצח בקרב מנוסות הדיאטות. ובכן, גם כאן אליה וקוץ בה. הן אמנם דלות בקלוריות אך בעלות אינדקס גליקמי גבוה. כלומר, הסוכר גם כאן יעלה במהירות בדם ויגרור אחריו עלייה חדה של אינסולין. ועדיין לא הזכרנו את ציפוי הדבש בקרב פריכיות המיני.
נכון, זה יעלה לנו "רק" 70 קק"ל ל 10 פריכיות, אבל תצביע מי שמצליחה לעצור שם ולא לחסל את השקית כולה.

שייק פירות

הקיץ בעיצומו ואתו החשק העז למשקה מרענן, מתוק ובריא. מיצי הפירות יכילו כמות גדולה של פירות ומכאן, כמות גדולה של סוכר ש... נכון! מתפרק מהר ונספג מהר לדם. ביחוד לאור העובדה שהמיצים הללו אינם מכילים את הסיבים התזונתיים שיש בפרי השלם, שעוזרים למתן את עליית הסוכר בדם.

גלידות "לייט"

גם כאן יש לשים לב, מעבר לכמות הקלוריות שלרוב היא אכן מצומצמת, לרשימת הרכיבים. הרכיב הראשון והעיקרי יהיה לרוב מים, ולאחריו, במקום שני ומכובד לא פחות, יגיעו הממתיקים המלאכותיים, חומרים משמרים, מווסתי חומצות ומתחלבים למיניהם. אין כאן שום קשר לגלידה ובוודאי שלא לבריאות. דיאטטי? לכאורה כן. לא מעט מחקרים הוכיחו כי צריכת מזונות דיאט מטעה את הגוף וגורמת לנו לצרוך בסופו של יום כמות גדולה יותר של מזון.

צ'יפס מירקות אקזוטיים

חטיף אחד מיני רבים, אך לרוע מזלו הוא זה המונח לפניי כרגע ולכן ישמש דוגמא מצוינת לדומיו. גם כאן מצוין כי הוא עשיר בסיבים תזונתיים , מופחת מלח ו-0 שומן טרנס.
בקריאת האותיות הקטנות בסימון התזונתי נמצא כי יש בו 27.6% שומן (אמרנו עד 3% שומן, כן?) ולמרות שהוא מופחת מלח, ניכר כי כמות הנתרן שבו גבוהה למדי ( 10% מהצריכה היומית המומלצת).
ועדיין לא הזכרנו את כמות הקלוריות המכובדת שמכילה כ- 540 קק"ל לחטיף. נכון שהוא משווק כבריא בלבד ולא דיאטטי, אך יש לנו את הנטייה לקשר באופן אוטומטי בין השניים, או למכור לעצמנו אשליות שזהו אוכל בריא, גם אם לא דל בקלוריות.

אז זהו, שלא.