רק המחשבה על זה שאת בהריון עושה לך תיאבון, ולא חסרות סיבות. החכמה היא להתנהל נכון ולשמור על משקל תקין. 7 כללים לתזונה נכונה במהלך ההריון

מיד כשהתבשרתי על ידי חמש הערכות הביתיות על ההיריון הראשון שלי, הרגשתי רעבה. התאפקתי. שבועיים.

כשהתחילו הבחילות כבר הייתה לי לגיטימציה פיזיולוגית לרעב הרגשי ואז שחררתי את הרסן. את ההריון סיימתי עם עלייה מכובדת של 17 ק"ג.

בהריון השני נשבעתי שאני לא עוברת את ה- 10 ק"ג. החזקתי מעמד עד שבוע 20 עם עלייה קטנה של 3 ק"ג, ובסוף ההריון המחוג כבר הצביע על אותה עלייה כמו בהריון הראשון.

הסיבות לעלייה מופרזת במשקל

נכון, אמנם כבר הייתי דיאטנית, אבל קודם כל אישה בהריון עם רצונות, חשקים, תסכולים וחרדות. מהמקום המזדהה הזה ומהמקום המקצועי, אני רוצה לפרט את הגורמים לעלייה במשקל מעבר לעלייה ההכרחית של 10 ק"ג (עובר, שליה, שדיים, נפח דם).

הגורם הרגשי. אישה בהריון מרגישה פעמים רבות בלבול וחוסר בטחון לגבי הגוף שלה. הגוף משתנה וקיימת תחושה של "למה לטרוח, ממילא לא שמים לב...", אז זהו, שלא. אני רואה אצלי בקליניקה פעמים רבות נשים בהריון מתקדם, שהחליטו לקחת עצמן בידיים וכבר לאחר שבוע של שמירת התזונה אפשר לראות את הירידה במשקל, בעיקר באזורי הפנים, הזרועות והרגליים.

חשש אמיתי מתחושת הרעב. אישה הרה מרגישה שאם היא רעבה אז סביר להניח שגם העובר שלה רעב. אם מקפידים על 3 ארוחות מסודרות לפחות במהלך היום (יפורט בהמשך), העובר מבסוט. יש להימנע מצום של יותר מ-4-5 שעות במהלך היום, כי אז עלולים להיווצר גופי קטו הרעילים לעובר. מעבר לכך, הוא מקבל את כל מה שדרוש לו מגופך. עלייך מוטל לדאוג למילוי המאגרים באמצעות התזונה.

מסיבה חברתית. קיימת לגיטימציה לעלייה במשקל בזמן הריון (אני בעד "פסק זמן" מהכנסת הבטן, אבל אל תלכי עם זה רחוק..).

מבחינה פיזית. לנשים רבות יש אכן עלייה בתיאבון, חשקים ואי חשקים, בחילות המחמירות עם ירידת הסוכר בדם וגורמות לאכילה בלתי מתוכננת בעליל. בנוסף לכך, כל הגוף מכוונן לעלייה של מסת השומן בגוף (מחסני אנרגיה לייצור החלב).

שמירה על המשקל הרצוי

נשים שהחלו את ההריון במשקל רצוי אמורות לעלות בין 10 ל- 16 ק"ג בלבד, ואלה שהחלו את ההריון בעודף משקל - רצוי שיעלו 6-10 ק"ג בלבד. איך עושים את זה?

1. הבשורה הטובה היא שאישה בהריון יכולה וצריכה לאכול כל 3 שעות. חשוב לפתוח את היום עם ארוחת הבוקר על מנת לשבור את צום הלילה.

2. רצוי שכל ארוחה תכלול פחמימה ורצוי מלאה (לחם מלא, אורז מלא, קוסקוס, בורגול, אפונה, עדשים, דגני בוקר).

3. מומלץ 3 מנות פרי ביום (1 מנה=תפוח עץ, בננה, כוס אבטיח, 12 ענבים).

4. כדאי ורצוי להרבות במוצרי חלב עד 5%. הם מכילים הרבה סידן הנחוץ ביותר בתקופה זו ושומרים על תחושת שובע לאורך זמן.

5. ירקות, ירקות, ירקות (לא חייבים לחתוך סלט כל ערב, אפשר גם ירקות חתוכים גס או לאדות ירקות קפואים). מכיל מעט קלוריות, משביע ומזין.

6. שמרי את המתוק לסופשבוע (אם את ממש חייבת - אפשר פרוסת לחם עם ריבה או טחינה ודבש).

7. ואחרון חביב - את לא חולה. פעילות גופנית מתונה מאוד עוזרת לשמור על ישבן בגודל סביר.

חשוב שתדעי:

■ אישה בהריון זקוקה לתוספת של כ-300 קלוריות החל מהשליש השני. לכל אישה הדרישות האנרגטיות שלה, וגם לפלא האינטרנטי המגבלות שלו. ממליצה בחום להיות בתקופה רגישה זו במסגרת מקצועית תומכת.

■ חשוב לזכור שאם לא למען האסתטיקה אז למען בריאותך ובריאות העובר.

■ עודף משקל מגביר את אי הנוחות הפיזית הנלווים להריון כגון כאבי גב, בצקות, ורידים. בנוסף יש קשר הדוק בין עודף משקל וסיבוכים בהריון כגון יתר לחץ דם, סכרת ורעלת הריון.

■ וכל זאת עוד לפני שהזכרנו את התקופה שלאחר ההיריון בה התינוק יוצא (כן, זה קורה בסוף) ואת נשארת עם כל העודפים המתסכלים.