דנה ארידור לאור, דיאטנית קלינית מסבירה: "השומן הלבן הוא השומן שכולנו מנסים להיפטר ממנו, בדרך כלל ללא הצלחה. לעומת זאת, השומן החום מתפקד בגופנו כמו שריר. הוא מכיל ברזל, שורף אנרגיה (קלוריות). בנוסף, הוא אחראי לשמירת חום הגוף. במילים אחרות, שומן חום שומר על גוף רזה.

במשך שנים רבות, ההנחה הייתה כי רקמת השומן החום אופיינית לתינוקות וילדים בלבד ושהיא נעלמת עם הבגרות. אולם ממחקרים אחרונים עולה כי השומן החום נשאר פונקציונאלי גם במבוגרים. כך שאם תימצא דרך להפוך את השומן המצטבר בגופנו לשומן חום, כפי שהמחקר הצליח לבצע אצל עכברים, לא נשמין.

מהי בעצם השמנה?

השמנה היא מצב גופני המתאפיין בעודף משקל, עקב הצטברות שומן תת -עורי בגוף.

היא מוגדרת על-פי מספר קריטריונים:

  • מסת רקמת השומן עולה על כ-30% ממסת הגוף בקרב גברים ו- 40% לנשים.
  • BMI (מדד מסת הגוף) מעל 30.

ומה קורה בגוף כשאנחנו משמינים?

גדילת תאי שומן. כל תא ותא של שומן גדל. אנו מייצרים יותר תאי שומן. אפילו הפרש קטן בין הקלוריות שאנו אוכלים לבין הקלוריות שאנו מבזבזים יכול לגרום להשמנה. כלומר, תוספת קטנה של 100 קלוריות בלבד (פרוסת לחם עם כף גבינה למשל) מדי יום, תגרום לעלייה של 5 ק"ג תוך שנה ותוך מספר שנים להשמנה.

חילוף חומרים נמוך. חילוף חומרים נמוך מהווה גורם קריטי להשמנה בשלביה הראשונים אך סיבה זו בלבד, לא די בה על מנת להסביר עלייה גדולה במשקל של כ-15 ק"ג ומעלה.

ניצול אבות המזון. אבות המזון מוגדרים עפ"י פחמימות, חלבונים ושומנים. כאשר אנחנו אוכלים כמות סבירה של פחמימות (המצויות בלחם, אורז, פסטה וכו'), הגוף יידע להשתמש בסך כל הפחמימות שצרכנו, תוך 24 שעות (כלומר, לניצול אנרגיה לגוף או הפקת חום).

עכשיו רק צריך לעבור מעכברים לבני אדם

לעומת זאת, במקרה של שומנים (שמנים למיניהם, טחינה, אבוקדו, גבינות שמנות וכו'), הדבר יהיה תלוי בהכנסת האנרגיה כנגד ההוצאה האנרגתית. כלומר, אם אכלנו יותר ממה שהוצאנו באותו היום, תהיה אגירת שומן בוודאות, כל זה בעצם הוא שומן לבן. אז בגלל כל אותם דברים טעימים ומשמינים תיפגע הגזרה שלנו? לא אם המחקר החדש ייושם גם על בני אדם בהצלחה.

לדברי חוקרים ברחבי ארה"ב, אם אכן המחקר יעבור את שלב העכברים ויגיע לשלב בני האדם "זה יהיה דבר ענק, בפרט לאור מגמת ההשמנה והתחלואה בגלל ההשמנה, שרק הולכת ועולה מדי שנה". אז אומנם לא מומלץ עדיין לפצוח בארוחות שחיתות לעתים קרובות, אבל אם נהייה אמונים על דחיית סיפוקים, ייתכן שבשנים הקרובות כל המאכלים המשמינים שבלסנו יהפכו אותנו לרזים ובריאים יותר.