לא רק הגנטיקה או התפריט, היום ברור לגמרי שלאוכלוסיית החיידקים בגופנו יש השפעה על הנטייה להשמנה, המטבוליזם ותחושות רעב ושובע

יש לי גלולת פלא בשבילך, קפסולת פלא, שתעזור לך לרדת במשקל. מה את אומרת? אה כן, הקפסולה מכילה צואת אדם.

הלו, לאן הלכת?

אני יודעת שההצעה שלי נשמעת בדיונית והזויה עד מזעזעת אך על פי מחקרים רבים שמתבצעים בשנים האחרונות, לא ירחק היום והצעה מעין זו תהיה דבר שבשגרה.

למעשה, כבר היום מטפלים במחלקות הגסטרו בשיטה של "השתלת צואה" במקרים של זיהומים חריפים של המעי – אם על ידי חוקן הפוך או בליעת קפסולת ג'לטין ובה צואה עשירה בחיידקים.

ועכשיו, בואו נתחיל מההתחלה. חקר ה"ביום האנושי" הוא בעצם המקבילה ל"גנום האנושי", כלומר חקר קהילת החיידקים המתקיימים בגוף שלנו.

הגוף שלנו, ובמיוחד המעי, מכיל המוני חיידקים, פי עשרה יותר ממספר התאים בגוף ומכילים פי מאה חומר גנטי מכמות החומר הגנטי של תאי האדם. למעשה, אנחנו מורכבים מ- 95% חיידקים.

 

הביום האנושי אינו גנטי ונרכש לראשונה בלידה. כלומר, תינוק העובר בתעלת הלידה יקבל סוג חיידקים שונה מאישה אחרת או מלידה בניתוח קיסרי.

בכל חשיפה לבקבוק/שד/מוצץ/ליקוק חול ואוכל מתווספים חיידקים חדשים, עד שאוכלוסייה זו מתייצבת בגופנו בגיל שלוש.

מחלות, תרופות, מצב נפשי ואפילו אופנת דיאטה חולפת או מזון של מדינה זרה, עשויים לגרום לשינוי אוכלוסיית החיידקים, אך לרוב עם החזרה לשגרה, תחזור גם אוכלוסיית החיידקים המקורית.

ואיך החיידקים קשורים להשמנה?

היום כבר ידוע כי אוכלוסיית החיידקים בגופנו, היא אחד הגורמים המשפיעים על הנטייה להשמנה דרך השפעה על המטבוליזם שלנו ותחושות רעב ושובע, כמו גם השפעה עלמערכת החיסון ומצב נפשי.

לחיידקים במעי יש תפקיד מרכזי בפירוק וספיגה של רכיבי המזון ועל תהליכים מטבולים בגוף שלנו.
נמצא שיש הבדל בין הרכב חיידקי המעי בקרב אנשים שמנים לעומת רזים. גם במסגרת תהליך ההשמנה חלים שינויים באוכלוסיית החיידקים במעי. כלומר, ירידה בסוג מסוים של חיידקים ולהיפך, בתהליך ההרזיה, יש עלייה באותם סוגי חיידקים. לא ברור אם השינוי בחיידקי המעי מקדים את השינוי במשקל או להיפך.


מה שברור הוא, שישנם סוגי אנטיביוטיקה המביאים לשינויים רדיקלים בפלורת המעי ובמקביל לעלייה במסת השומן (עוד בשנות החמישים הוסיפו אנטיביוטיקה למזון הבהמות על מנת לעודד את גדילתן, ובמקביל גם אצל בני אדם נמצאה השפעת סוגי אנטיביוטיקה שונים על מסת השומן). יש הגורסים כי אחת הסיבות למגפת ההשמנה המתפשטת בעולם המערבי נעוצה בחשיפה כרונית לשיירי אנטיביוטיקה במוצרי המזון.

בימים אלה מתקיים ניסוי גדול במכון ויצמן הבודק את ההשערה, כי באמצעות שינוי הרכב הפלורה של האדם, ניתן להביא לשינוי במשקלו.
ההנחה היא שלגנטיקה השפעה קטנה על מסת השומן שלנו, ולכל אדם ניתן להתאים את סוגי המזון המתאימים לו אישית עפ"י תמהיל החיידקים הייחודי לו. כלומר, אם עד היום האמנו שאם נאכל כל היום גלידה ומתוקים, נשמין, ניסוי זה ואלו שיבואו אחריו עשויים להפריך עובדה זו.


ואם עד היום ידענו כי דגנים מלאים מתפרקים לאט ומעלים במתינות את רמת הסוכר בדם ומכאן תורמים לשמירה על המשקל והבריאות. יתכן כי לאנשים מסוימים, קורה תהליך הפוך בגוף בעקבות מרקם החיידקים הייחודי להם ואכילת דגנים מלאים אף תגרום לעלייה חדה בסוכר בדם ובאינסולין, מה שיגרור אחריו השמנה ועלייה בסיכון מחלות לב, כלי דם וסוכרת.

בינתיים, כל מה שנותר לנו לעשות, מלבד לצפות למסקנות ויישומים בתחום הביום האנושי, הוא ליישם את מה שידוע לנו עד כה כתפריט בריא ומאוזן, ובעיקר להגיע למקום חיוני ומאוזן עם הגוף שלנו. כלומר, לנסות לפתור בעזרת הידע שיש ברשותנו היום, את הבעיות הגופניות והרפואיות הקשורות בתזונה ומערכת העיכול. כגון, נפיחויות בבטן, עצירויות, שלשולים , צרבות וכו'.
מניסיוני, אי נעימות במערכת העיכול היא דבר שכיח אך פתיר.