למה אנחנו נתקפים בתיאבון מוגבר בלילה, ולמה אכילה לילית עלולה לסכן את בריאותנו? להלן ההסבר המלא וגם 2 מתכונים שיורידו את החשק הגדול למתוק בלילה

המחוג בשעון מראה חצות. ואני רעבה. ולא שלא אכלתי ארוחת ערב מיד כשנכנסתי הביתה ב-21:00. אז מה? הבטן מקרקרת, אני ניגשת בפעם המי יודע כמה לבדוק מה התחדש במקרר. אני מסתכלת על הפירות, החומוס, הסלמון המעושן וסיר האורז המונחים להם בנחת בדיוק באותו המקום כמו מלפני דקה ובתוכי מתנהלת מלחמה. היה לי יום עמוס לעייפה, אכלתי היום כמתוכנן ובכל זאת בא לי.


לאכול או לא לאכול? זו השאלה

האם ישנה חשיבות רק לסך הקלוריות שצרכנו ביממה או שמא ישנה חשיבות לזמני האכילה? מחקרים מראים כי רבים מאיתנו צורכים כמעט מחצית מסך הצריכה הקלורית היומית לאחר ארוחת הערב.

ניתן להאשים את האבולוציה. בעבר, הייתה חשיבות רבה לאכילה רק לאחר רדת החשיכה על מנת לאגור אנרגיה לקראת הלילה והסכנות שהוא מביא עמו. לצערנו או לשמחתנו, הסכנות העיקריות להן אנו חשופים כיום מסתכמות בג'וקים .


אורח החיים המודרני הכולל לרוב ויתור על ארוחת בוקר, עומס במהלך היום הגורם לאכילת נשנושים לא מתוכננים ועתירי קלוריות, סטרס תמידי וניסיון נצחי של רובנו לרדת במשקל ולצמצם את הצריכה הקלורית במהלך היום, רק מחמירים את בעיית האבולוציה.

אז מה קורה לנו בשעות הערב והלילה, לאן נעלם כוח הרצון שהוכיח עצמו במהלך היום?

ישנם חוקרים המאמינים כי מחזור הרעב מגיע לשיאו סביב 20:00 בערב. זו הסיבה העיקרית לדעתם, מדוע אנשים מרגישים את אותן תשוקות ליליות ביתר שאת, מה שמוביל לצריכת כמות גדולה יותר של קלוריות ואכילה מופרזת.

אז מה הסיפור אתם שואלים? ובכן, מסתבר ששמירה על המשקל אינה תלויה בצריכה הקלורית היומית בלבד אלא גם בעיתוי האכילה. אכילה לילית עלולה לגרום לעלייה במשקל ויותר מכך, לסכן את בריאותך. מחקרים מראים כי אכילה רבה בלילה מפחיתה את הייצור של ההורמונים מלטונין ולפטין.

המלטונין, המכונה גם "הורמון החושך" מיוצר בשעות הלילה וקשור באופן ישיר למחזור השינה, לחץ הדם, חום הגוף ורמות הגלוקוז בדם. הפחתה בייצור המלטונין תאריך את זמן ההירדמות ותקצר את שעות השינה.

הלפטין, הורמון המיוצר בתאי השומן בגופנו ממלא תפקיד חשוב בוויסות צריכת האנרגיה, בנוסף לוויסות מערכת החיסון. ירידה ברמתו בדם גורמת לכך שהמוח לא מקבל את איתות השובע, מה שמוביל לאכילה נוספת. כלומר, ככל שנאכל יותר בלילה, כך נישן פחות ונאכל יותר וחוזר חלילה.

עפ"י מחקרים אחרונים, תהליך נוסף המתרחש בגוף עם רדת החשיכה הוא עלייה בתנגודת הגוף לאינסולין. תפקידו העיקרי של האינסולין הוא לפנות את הגלוקוז מהדם אל תאי הגוף. עלייה בתנגודת הגוף פירושה התנגדות של תאי הגוף לאינסולין, מה שמוביל לעלייה ברמות הסוכר והאינסולין בדם. עלייה ברמת הסוכר בדם מגבירה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב וכלי דם. עלייה ברמת האינסולין בדם מובילה לעלייה ברקמת השומן בגוף.

אז מה עושים?

למרבה הפלא, ההמלצה היא לא "לחתוך" בבת אחת את האכילה הלילית אלא להעלות את הצריכה הקלורית היומית. אכילה יומית מאוזנת יותר, תגרום להפחתת התשוקה הפיזיולוגית. שלא תטעו, הדחף וההרגל חזקים מאד, אבל לקיחת השליטה על האכילה שלכם ביום תקל עליכם להתמודד בהצלחה גם בלילה.

דאגו לאכול ארוחות בוקר, צהריים וערב המכילות כ- 400 קק"ל וכ- 20 גר' חלבון כל אחת. ועוד 2-3 ארוחות ביניים המכילות כ- 100 קק"ל כל אחת.