גם אם אתם לא מחובבי הטרנד הבריאותי, הנה כמה המלצות תזונתיות שלא דורשות מאמץ או השקעה ניכרת בזמן, אך עשויות לשדרג פלאים את איכות החיים והבריאות

את עובדת המון שעות, מנסה להתפרנס ואולי גם לפרנס. את עצמך, בן זוגך, הילדים. את משקיעה לא מעט בלתחזק את הזוגיות שלך. את אימא, וזה לבדו מעיד על מיקומך הנחות בשרשרת המזון (גם אם את ובן זוגך שותפים לניהול הבית, הניקיונות, הקניות והאוכל).
וכמובן, אל תשכחי להיראות טוב, להיות מטופחת ונעימה לבריות.
זיהית את עצמך בחלק מהתארים הללו? בכולם?

"זה נראה כאילו אחרי הנישואים הגברים מאבדים את היכולת שלהם כמבוגרים: הם לא יכולים עוד להאכיל את עצמם, לשמור על בריאותם או לקיים את הקשרים החברתיים שלהם" (לורין פרואט, בראיון לעיתון האמריקני האומה 1927).

ברוכים הבאים למאה ה-21.

 

אולי המהפכה הפמיניסטית היא החשובה ביותר בתולדות האנושות (פרופ' ישעיהו ליבוביץ), אך אין ספק שהיא מאתגרת אותנו, הנשים, ומהקצעת את כישרוננו הטבעי לג'נגל בין התפקידים.

דבר נוסף בטוח הוא שבלתי אפשרי להצטיין בכל המשימות. תפקידי הצנוע כאן הוא לשפוך אור על תחום הבריאות שלכן ושל המשפחה שלכן. לתעדף את הבריאות שלכן ושל המשפחה על ידי שינויים קטנים בבית ובהרגלי האכילה שלכן.

התמקצעות תעשיית המזון בפאסט פוד עונה על אורח החיים העמוס שלנו - זה נוח וזמין לנו, אך מומלץ פחות לבריאותנו. הבישול במטבח פינה מקומו לחימום במיקרוגל ואורך חיי המדף של המוצר תפס את מקומו של הטריות.

מה הפתרון? איך משלבים תזונה בריאה בין כל המשימות הללו?

ובכן, הכנתי עבורכן רשימה של 10 המלצות תזונתיות, שלא דורשות מאמץ או השקעה ניכרת בזמן, אך עשויות לשדרג פלאים את בריאותכן:

1. מלח

המירו את המלח השולחני במלח מחצבים, סלעים גבישי.
בניגוד לסברה, מלח חיוני לגופנו. החל מספיגת המזון במערכת העיכול, דרך נטרול חומצות מטבוליות וכלה בוויסות הטמפרטורה בגוף.
הבעיה היא שאנו צורכים את המלח השולחני שאינו מספק את המלחים הנחוצים לנו, אלא נהפוך הוא - מזיק לגופנו.
בתהליך העיבוד של המלח השולחני משתמשים בטמפרטורות גבוהות המזיקות להרכב הכימי של המינרלים החיוניים שבו ומוספים חומרים כימיים רבים המזיקים לנו.
מלח ים אטלנטי או מלח סלעים הן אלטרנטיבות בריאות ומומלצות.

2. סוכר חום או סוכר לבן?
שניהם מופקים מקנה סוכר או סלק סוכר העוברים תהליכי עיבוד וזיקוק. ההבדל הוא שסוכר חום עובר תהליך עיבוד אחד פחות ולכן מכיל כמויות זניחות של ויטמינים ומינרלים. אך הוא עדיין מעובד ומכיל אותו ערך קלורי. החלופות הבריאות יותר הן סטיביה או אגבה.

3. מוצרי צריכה בסיסיים כגון: אורז, פסטה, פתיתים, קוסקוס.
אני נוטה להאמין, כי בכל בית, גם אם ריח הבישול לא מבקר תדירות, מצויים מוצרים אלו. גם אם אתן לא מנביטות קטניות או צורכות קינואות, אתן מוזמנות לנסות את האחות המלאה והבריאה של כל אחד מהרשימה הנ"ל. כיום ניתן למצוא בהישג יד את האורז המלא או האדום, הפרא והפסטה המלאה (גם פסטה כוסמין עושה את העבודה) ואפילו פתיתים וקוסקוס מלאים. תתפלאו באיזו מהירות הילדים מסתגלים לטעמים והמראה החדש, וזאת בתנאי שתאמינו באמת בחשיבות השינוי.

ייתכן והגעת עד הלום והמחשבה היחידה שהדהדה בך, היא "הכל טוב ויפה, אבל יקר" ובכן, נכון, אלו מוצרים יקרים יותר , אך בחישוב של עלות מול רווח - הבריאות שלך ושל ילדייך מול הכיס?

שוב, הכול עניין של הבנה ותעדוף. ועדיין לא עשיתי חישובי רווח והפסד מול ארוחות המזון המהיר שרובנו חוטאות (במיוחד כתחליף מהיר וקל עם הילדים) יותר מפעם בחודש.

4. נסי להתיידד עם המטבח שלך

המקרר, הכיריים, התנור. להתיידד אמרתי, לא חתונה קתולית. פעם-פעמיים בשבוע (מומלץ לקבוע אפילו ימים קבועים) של שעה לכל היותר ואת וכל המשפחה מסודרים לפחות ל 3 ימים הקרובים. לדוגמא: פסטה מחיטה מלאה/ אורז פרא/מג'דרה/פתיתים מלאים יחד עם מנת חלבון כגון עוף בתנור או חזה עוף בגריל או דג בתנור ואם לא הספקת - גם טונה בשימורים או ביצה עושים יופי את העבודה.
זכרי, דרושות שעתיים שבועיות לכל היותר, וכל בני הבית "מסודרים" לכל השבוע (בתחום הארוחה החמה כמובן).

5. יד על הלב - יש לך מתוק בבית?

כמה? איזה? בשביל מה? בשביל הילדים המורעבים? בשביל בן הזוג בלילה מול הטלוויזיה? בשביל האורחים? ובכן, לאף אחד מהם לא כדאי לצרוך מתוק ללא גבול. למען הילדים - מומלץ לקבוע מתוק אחד ביום. עדיף לקנות את הממתק בכל יום בנפרד, ואם זו בעיה, בחרי סוג אחד של מתוק כגון חבילת שוקולד מריר או מיני שוקולד ולא בופה של ממתקים.
גם לגבר שלך זה יתרום. גם אם הוא ינהם מעט בתחילה.

6. "הכינותי מראש"

למאותגרות זמן מומלץ להכין מראש מתכונים בסיסיים ולהקפיא אותם. זה יקל ויקצר משמעותית את מלאכת הבישול במהלך השבוע: לדוגמא: רוטב אדום - מתאים כרוטב לפסטה ולאורז, כבסיס לבולונז, כבסיס להכנת שקשוקה וכו'.


7. קטניות

מומלץ להנביט את הקטנית מראש ולהקפיא. מצוין כבסיס לתבשילים בתוספת פחמימה כגון אורז, קינואה וכתוספת לסלט. את הקטניה יש להוסיף לתבשיל 20 דק' לפני סיום הבישול.


את הקטנית יש לשים בקערה מכוסה במים. את הקערה יש לכסות במגבת למשך הלילה עד 24 שעות. לאחר מכן לסנן את המים ולהניח את הקטנית במסננת, כאשר כל שעתיים לערך (חשוב להשאיר את הקטנייה רטובה), להרטיב את הקטנית במים מהברז.
ממשיכים להרטיב כל כמה שעות עד להגעת הנבט לגודל הרצוי (כגודל הקטנייה).

8. מוטב לא להתכחש ולהודות באמת - כולנו מנשנשים

גדולים כקטנים. על מנת לצמצם את הנזק ולהוסיף משמעותית לבריאות - מומלץ להכין מראש כל יום ירקות טריים חתוכים על צלחת או כלי שקוף ולהניח במקרר. כנ"ל לגבי פירות . נכון, יש איבוד מסוים של ויטמינים ומינרלים בעצם החיתוך המוקדם, אך עדיין נשנוש גמבה מופחת ויטמין סי, עדיף על תפוצ'יפס.

9. קראת את כל האמור לעיל, ועדיין את מעדיפה או נאלצת לקנות אוכל בחוץ?
עדיף להפעיל שיקול בריאותי ולא לבחור רק מטעמי מחיר או טעם. כלומר, עדיף, אם מתאפשר, אוכל ביתי מבושל במסעדות פועלים על פני רשתות המזון המהיר.
מומלץ להזמין מנה חלבונית (כגון חזה עוף או דג – לא מטוגן) ועם ירקות בלבד, ללא פחמימה כגון אורז או תפוח אדמה. הפחמימות סופגות יותר שמן וגורמות לעייפות גדולה לאחר הארוחה.

10. בעיקרון, מומלץ להימנע מהאוכל המבושל בחוץ

ולהעדיף סנדוויץ' או סלט. זה לא מחויב המציאות לאכול בכל יום אוכל מבושל על מנת לשמור על תזונה מאוזנת.